ENG

Patent zatvarači

Patent zatvarači  - rajsferšlusi

Patent zatvarač predstavlja univerzalan proizvod koji ima vrlo široku primenu u najrazličitijim industrijskim granama. Karakteristična osobina, da na brz, lak, praktičan i jednostavan način spoji dva dela, čini ga nezamenljivim.

Od trenutka kada je patent zatvarač ušao u široku primenu, nije pronađen proizvod koji bi ga mogao zameniti i verovatno se to neće dogoditi ni u skorijoj budućnosti.

Velika paleta različitih vrsta patent zatvarača iz dana u dan proširuje njegovu primenu u novim oblastima.

Prema zahtevu kupca na klizač patent zatvarača može se ugraditi rukohvat-potezač sa znakom (logo kupca).

Klizači mogu biti površinski zaštićeni u nekoliko vrsta zaštite, tako da se u kombinaciji sa bojom patent lanca ili vrstom zuba metalnog lanca, dobija odličan vizuelni efekat.

Asortiman patent zatvaraca

Saznajte više

Metalni patent zatvarači

Ovi patent zatvarači su veoma pouzdani jer su metalni zubi čvrsto i precizno vezani za tekstilnu traku.
Materijali od kojih se proizvode metalni patent zatvarači mogu biti: mesing ili nikl (novo srebro).

U različitim varijantama površinske zaštite i sa raznim rukohvatima na klizaču, predstavljaju i modni detalj na odevnim predmetima ili obući.

Izrađuju se u nekoliko tipova (prema širini metalnih zuba) i u različitim izvedbama: kao nedeljivi, deljivi, sa dva klizača.

Prema vrsti materijala od koga se rade zubi i vrsta zaštite zuba metalni patent zatvarači se rade u varijantama:

  • MS (mesing) zaštite:
    sjajni mesing, patina
  • NL (nikal) / NS (novo srebro) zaštite:
    nikal, antracit, crni nikal
Saznajte više

Spiralni patent zatvarači

Karakteristika spiralnih patent zatvarača je velika pouzdanost i trajnost.

Postoji više tipova što ih čini primenljivim za različite namene, počev od zahteva da bude prikriven na laganim odevnim predmetima, do potrebe da izdrži specifične zahteve na obući, sportskoj opremi, nameštaju...

Spiralni tkani patent zatvarači S40 i S60 predstavljaju noviju tehnologiju izrade patent zatvarača, gde se spirala direktno formira na uređaju za tkanje i sa kvalitetnim predivima utkiva u jednu kompaktnu celinu

Iz našeg asortimana izdvajamo SN40 - skriveni patent zatvarač, koji je nakon ušivanja na tekstilni proizvod, prikriven tako da se vidi samo rukohvat klizača.

Saznajte više

Liveni patent zatvarači

Izrađuju se tehnologijom nalivanja poliamidnih zuba na tekstilne trake, a pored funkcionalnosti predstavljaju i modni detalj.

Zbog oblika zuba, često ga u žargonu nazivaju "traktor".

Moguće je izborom različite boje zuba i trake postići zanimljiv vizuelni efekat.Izrađuju se u različitim izvedbama kao i ostali tipovi patent zatvarača.

Saznajte više

Rukohvati

U ponudi imamo i unikatne rukohvate koji mogu da se zakače na određene klizače.

Pogledajte našu kolekciju rukohvata koji mogu da se kače na AH8, L10 i 3K klizače, a slobodno nas kontatkirajte ako imate neki specijalan zahtev koji nismo pokrili na u katalogu.

Delovi patent zatvaraca

Dužina patent zatvarača

Nazivna dužina patent zatvarača se meri od donje granice (donjeg graničnika), ka gornjoj granici (gornjem graničniku) i prikazana je na skici za svaku izvedbu patent zatvarača pojedinačno.

Konfekcije

Nazivna dužina

Odstupanje (mm)

od 16
+3
-2
16 do 30
+5
-2
30 do 100
+6
+3
100 do 150
+8
+4
150 do 200
+10
+5
200 do 300
+1
-7
preko 300
+1%
-0,5%

Obuća

Nazivna dužina

Odstupanje (mm)

od 30
+2
-2
preko 30
+2
-4

Izvedbe patent zatvarača

Nastanak

Većina elemenata za zakopčavanje koji se danas koriste u tekstilu, kao drikeri, dugmad, pertle i slično postoje u nekoj formi kroz različite kulture već hiljadama godina. Patent zatvarač ili u našem narodu odomaćen izraz rajsferšlus (nemačka reč) predstavlja izum Američkog pronalazača Whitcomb Judsona iz Čikaga sa kraja 19 veka.

Krajem 19 veka, Judson je već bio uspešan pronalazač, sa velikim brojem patenata iz oblasti mašinstva, za potrebe kočionih sistema železnice. Tada se on okreće razvoju lakorastavljivog patenta koji bi bio korišćen za zakopčavanje na obući. 29 Avgusta 1893 patentirao je izum koji je nazvao clasp-locker.

Judson je prikazao njegov clasp-locker na Sajmu u Čikagu 1893, ali ga je javnost gotovo u potpunosti ignorisala. Firma koju je osnovao sa svojim partnerom Lewis Walker-om zapravo nikada nije postigla uspeh u prodaji svog patenta.

Tek 1913, nakon što je Švedsko-Američki inženjer, Gideon Sundbach, remodelirao Judsonov patent, zipper je postigao uspeh. Američka armija ga primenjuje na uniformama u I Svetskom ratu a kasnije 1920 zippersi su mogli biti viđeni na raznim vrstama odevnih predmeta i obuće.

Sredinom 1930, patent zatvarači su uvedeni u modnu industriju. Naziv zipper je nastao kao onomatopeja zvuka koji se čuje pri njegovom otvaranju ili zatvaranju.